Rólunk

Látogasson el az Építészpince Étterembe, Budapest egyik legszebb, jellegzetes hangulatú palotájának pincehelyiségébe vagy udvarára! A közel százötven éves épületben lévő étterem a környék kedvelt és divatos találkozóhelye. A Nemzeti Múzeum mögött, a Magyar Rádió és Szabó Ervin Könyvtár közötti épületben galéria is működik. Ha egyszerűen jól akarja érezni magát, jót szeretne enni, inni ne mulassza el, térjen be hozzánk!

 

Éttermünk az építészet otthonául szolgáló Almássy palota épületében és kertjében található. A palota az 1870-es évek végén, az Almássy család megbízásából, Gottgeb Antal(1816-1883) tervei szerint épült, az "utazó" Almássy Györgynek(1867-1933). A világháborúk után az állam a Építőművészek Szövetségének adta.

Az 1956-os Forradalom után fogalmazódott meg néhány kiváló építészünkben egy művész klub létrehozásának szándéka, így az Építészpince építőművészek, művészek és más értelmiségiek találkozóhelye lett, mely a 60-as évek „kiérdemelte” a Államvédelmi Hatóság megkülönböztetett figyelmét. .

A pince falai már a klub kezdetétől rengeteg művésznek adtak alkotási teret. Ám a 70-es évekbeli felújítás során, ezek a levert vakolattal porrá lettek. Így csak fényképen maradtak fent ezek az alkotások, mint például Kondor Béla (1931- 1972) festménye.

Kovács Margit (1902-1977) fali kerámiája azonban nem esett áldozatául a felújításoknak, és 2006-ban, amikor a pince elnyerte a jelenlegi állapotát, egy méltóbb falfelületre került.

 

Ma ez a komoly hagyományokkal rendelkező étterem, a különböző szakmai rendezvények mellett, helyt ad családi, baráti találkozóknak, összejöveteleknek és kiállításoknak is.